Skip to content

Поменше сарказму та в’їдливої іронії

Поменше сарказму та в’їдливої іронії published on No Comments on Поменше сарказму та в’їдливої іронії

#ЭкзистенциальныеЩепки. Думаю, зараз багатьом «духовним» людям (християнським лідерам, церковним служителям тощо) потрібно максимально утримуватись від цинічного сарказму та в’їдливої іронії щодо рішення інших людей залишатись вдома, обмежити вихід на вулицю тощо.

Сарказм полягає в тому, що таких людей вважають боягузами, недуховними, незрілими тощо, не потрудившись виявити і не беручи до уваги особистісні ситуації колег, членів церкви, прихожан. Часто такі «духовні судження» походять від того, що «я так вважаю і думаю», а не від того, що людина знає реальну ситуацію свого ближнього.

Якщо християнський лідер чи служитель в «духовній оцінці» своїх колег чи прихожан чи членів церкви відштовхується від найгіршої думки – не від факту, а від здогадки – про їх моральний чи духовний стан, то навряд чи така людина спроможна буде говорити потішаючі слова Божі («логії Ісуса») в той час, коли горе і біда постукають у двері ближнього… Ми просто ще не до кінця усвідомлюємо всього масштабу ситуації.

Чомусь в часи катаклізмів кількість проповідників кар і Суду Божого починає рости в математичній прогресії, а проповідників і носіїв Божої любові, милості і благодаті стає дедалі менше. З’являється багато спеціалістів і пророків по другому приходу Ісуса Христа.

Проте Ісус закликав Своїх учнів, у числі яких есхатологічно є і ми: «То не ваша справа знати час та день, що Отець поклав у владі Своїй. Та ви приймете силу, як Дух Святий злине на вас, і Моїми ви свідками будете в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до останнього краю землі».

Наше покликання, як Тіла Христового, не в тому, щоб визначати час і день другого приходу Христа, яка це труба чи чаша, третя чи п’ята, в який період і якої церкви живемо (фіатірський чи лаодікійський) тощо. Наше покликання, як Тіла Христового, не в тому, щоб виявити всесвітню чи регіональну змову тощо.

Наше покликання, як Тіла Христового, в тому, щоб мати силу Духа Святого навіть в час соціальних потрясінь бути тими учнями, які довіряють Христу, вчаться бути Йому вірними в нових обставинах, і які направляють інших до спасительних і довірливих стосунків любові з Ісусом Христом, і які здібні бути частиною Тіла Христового через співчуття, милосердя, турботу, любов до ближнього, іншого, навіть ворога…

Тому поменше сарказму і цинізму щодо «недуховності» інших Божих вірних; не думаймо погано про своїх членів церкви і прихожан, оскільки їм зараз потрібна підтримка, а не батіг; поменше часу витрачаймо на «есхатологію»; побільше часу на підтримку один одного надією на Господа, або тим, чим можемо поділитися.

Пам’ятаймо, що як би не змінювалися обставини навколо нас, місія Бога і покликання Церкви не змінюється. Форма може змінитися (корпоративна vs індивідуальна, особисті зустрічі vs онлайн-зустрічі тощо), проте сама місія Божа для нас незмінна аж до Явлення Спасителя.

Також пам’ятаймо, що саме в такі часи з нашого серця в наші вуста, в наші рішення, в наші дії, в наші стосунки буде виходити те, що є в нас всередині (принцип тюбика). Тому дбаймо про свої думки і серце, чим вони наповнені і чим ми їх наповнюємо.

Наостанок, не знаю як ви, а в мене сьогодні було велике побудження молитися не тільки за владу і медиків, щоб Бог дав їм мудрості, але й за працівників і спеціалістів атомних електростанцій, щоб Господь беріг їх та їхні родини від вірусу.

Шануймося <3

PS. Суть картинки в тому, що довіра Ісуса теж має бути з мудрістю і розумом, який Він дає людям. Як силу тяжіння ніхто не відміняв, так і правила гігієни не відміняються з огляду на наш “високодуховний стан”.

(с) Тарас М. Дятлик
21 березня 2020
Рівне, Україна
«Дорожные щепки»: http://taras.dyatlik.net/sarcasm2/
«Дорожные щепки» в Telegram: https://t.me/shchepki

Leave a Reply

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

%d bloggers like this: